Arabische keuken/ Bakken/ Nagerecht/ Recepten/ Taart & cakes

Recept Arabische harissa cake (zeker proberen!)

Harissa cake

Harissa cake.. niet iets waar je 1, 2, 3 van denkt: hé dat ken ik! Dat kan kloppen, want erg bekend is het niet onder de Nederlanders. Dat is erg jammer, want harissa cake is super lekker en daarnaast ook nog eens heel makkelijk én snel te maken. Maar, wat is het nou? Harissa cake is een Arabische griesmeelcake die gedoopt wordt met suikersiroop en eventueel wordt gedecoreerd met noten zoals amandel en pistache. Klinkt super lekker toch?

Daar ben ik weer!

Het is al even geleden sinds een laatste blogpost online is gekomen. Ik ben op zit moment met zoveel dingen tegelijkertijd bezig, dat het bakken en koken voor de blog er een beetje bij in schiet. Nu vraag je je vast af: nou Marlies waar ben je allemaal zo druk mee? Ik zal het je vertellen. Ik loop sinds 1 maart 4 dagen per week stage, daarnaast moet ik ook nog 1 dag in week werken. Daarbij volg ik nog een vak op de universiteit en moet m’n scriptie nog worden afgemaakt. Druk zat toch? ;-)

Harissa cake voor mijn 25ste verjaardag

De harissa cake had ik al eerder gemaakt en stond nog in mijn concepten om gepubliceerd te worden op mijn blog. Ik heb de cake in februari gemaakt toen ik mijn 25ste verjaardag vierde. Ik maakte allerlei Libanese mezzes voor mijn verjaardagsdiner en het toetjes was deze harissa cake. Samen met wat opgeklopte slagroom was deze cake voor mij een perfecte afsluiter van een Arabische diner.

Het recept vond ik op een blog van een Arabische vrouw uit Jordanië. 

Arabische harissa cake

Print Recipe

Ingredients

 • 500 gr griesmeel
 • 3/4 cup boter (op kamertemperatuur)
 • 1 cup Griekse yoghurt
 • 1/4 cup sinaasappelsap
 • 3 cup witte kristalsuiker
 • 1 theelepel baking powder
 • 2 theelepel tahinisaus + een beetje
 • Schil van 1 sinaasappel
 • Gepelde amandelen voor decoratie
 • 2 cup water
 • 1 eetlepel citroensap

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in met boter.

2

Doe de griesmeel, boter, Griekse yoghurt, sinaasappelsap, 1 cup suiker, bakpoeder, tahinisaus en schil van 1 sinaasappel in een mengkom en meng alles door elkaar met je handen.

3

Vul de bakblik en bak de harissa cake af in +/- 30 minuten. Mocht het na 30 minuten nog niet mooi gebruind zijn, dan kan je de harissa cake voor 2 min. onder de grill zetten.

4

Maak ondertussen de suikersiroop: doe 2 cup suiker, 2 cup water en 1 eetl. citroensap in een pannetje. Breng dit aan de kook en laat het indikken.

5

Laat de harissa cake voor 5 minuten afkoelen. Giet vervolgens (niet alles: na eigen smaak/inzicht) de suikersiroop over de harissa cake.

Notes

Gebruik een bakvorm van 22 of 24 cm.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Lianne
  10 april 2017 at 15:15

  Hij ziet er prachtig uit, het lijkt een beetje op boterkoek, maar het is dus meer een cake? Veel plezier op stage!

 • Reply
  Demi
  12 april 2017 at 10:48

  Lijkt me heerlijk deze cake, had er ook nog nooit van gehoord. Veel succes trouwens met stage/scriptie! :D

 • Reply
  Anne-Marie
  26 april 2017 at 07:23

  Ik ken het niet maar het ziet er idd heerlijk uit.

 • Reply
  Angelina
  26 april 2017 at 16:40

  Ohh dit ziet er heerlijk uit!

 • Leave a Reply