Andere zoetigheden/ Bakken/ Recepten

Recept: zelf soesjes maken

soesjes maken

Een van mijn lievelingszoetigheden zijn soesjes. Je kan ze natuurlijk kopen in de winkel, maar zelfgemaakte soesjes zijn nog lekkerder. Het lijkt heel moeilijk, maar met de juiste tips kun jij ze ook zelf soesjes maken. Laat je trouwens niet afschrikken door de vele stappen die je moet doen. Ik heb het zo uitgebreid mogelijk opgeschreven, zodat ze zeker weten lukken. Kijk je mee hoe je zelf soesjes kan maken?

Elke keer als ik heel holland bakt kijk, dan heb ik commentaar op iedereen die mee doet. Dit gaat niet goed, dat moet anders en ga zo maar door. Ik zit er zelfs aan te denken om mij zelf volgend jaar op te gaan geven. Of ik dat daadwerkelijk ga doen is nog even de vraag, maar het plan is er zeker. Zoals elk jaar komt er wel een opdracht voorbij dat de deelnemers soesjes maken. Ik had dit zelf nog nooit gedaan, dus het werd tijd dat ik dat eens ging doen. Tja, je moet natuurlijk wel goed voorbereid zijn als je mee wilt doen ;-).

Soesjes met slagroom en poedersuiker

Ik koos in dit recept om de soesjes te vullen met slagroom en ze te bestrooien met poedersuiker. Uiteraard zijn er veel variaties mogelijk. Je kan de soesjes bijvoorbeeld vullen met banketbakkersroom, of ze dippen in chocolade. Of, je maakt karamel-zeezoutsoesjes, iets wat erg populair is op dit moment. Sommigen maken ook hartige soesjes, maar dit heb ik zelf nog nooit gegeten of gemaakt. Dat is wellicht voor in de toekomst een leuk projectje!

Slagroomsoesjes

Print Recipe
Serves: 50-60 stuks

Ingredients

 • 150 gr water
 • 180 gr melk
 • 150 gr roomboter
 • 180 gr patentbloem
 • 6 eieren (belangrijk: op kamertemperatuur!)
 • slagroom + na smaak: suiker

Instructions

1

Doe de boter, melk en water in een steelpan. Breng dit alles aan de kook. Zorg er voor dat de boter al gesmolten is voordat het mengsel aan de kook komt.

2

Haal het pan even van het vuur en voeg de bloem toe. Zet de pan terug op middelhoog vuur, en roer dit goed door met een spatel of pollepel. Er zal een deegbol ontstaan. Roer dit alles voor 3 minuten. Het kan dat de pan wat aankoekt aan de onderkant. De bloem wordt gaar door het te roeren op het vuur, dus niet eerder stoppen. Anders mislukken je soesjes.

3

Haal de pan na 3 minuten van het vuur en doe de deegpal een schone kom. Laat dit een paar minuten een klein beetje afkoelen. Als je direct eieren gaat toevoegen, dan heb je de kans dat de eieren gaan stollen en krijg je omeletsoesjes in plaats van slagroomsoesjes.

4

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

5

Wanneer het deeg iets is afgekoeld, voeg je de eieren stuk voor stuk toe. Voeg pas een ei toe als de andere is opgenomen.

6

Doe het deeg in een spuitzak en spuit er de soezen van. De puntjes van de soezen kan je wegkrijgen door je vinger nat te maken en het glad te strijken

7

Bak de soezen in 25 minuten. OPEN DE OVEN NIET VOORDAT DE 25 MINUTEN VOORBIJ ZIJN. Doe je dit wel, dan zakken de soezen in.

8

Laat de soesjes volledig afkoelen. Klop ondertussen de slagroom stijf. Maak een gaatje aan de onderkant van de soesjes en spuit hier de slagroom in.

Notes

Dit recept maakt ongeveer 50-60 soesjes.

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Demi | StudioKOOK
  19 november 2016 at 11:47

  Dol op soesjes. Leuk om een keertje zelf te maken!

 • Reply
  Angelina
  19 november 2016 at 14:18

  Hmm heerlijk! Mooie foto ook. ^_^

 • Reply
  Jessy
  20 november 2016 at 12:43

  Ik ben echt mega dol op soesjes! Dit recept heb ik meteen opgeslagen ;D

 • Reply
  Naomi
  20 november 2016 at 16:51

  Lijkt me niet zo simpel om te maken maar ze zijn wel héérlijk dus misschien moet ik het toch maar is proberen ha

 • Reply
  MARIJKE
  20 november 2016 at 19:08

  Wauw wat een praaaachtige foto! Ik heb zelf nog nooit soesjes gemaakt maar ik ga jouw recept zeker een keer proberen. Jij had die foodstyling cursus duidelijk niet nodig afgelopen vrijdag ;)

  • Reply
   Marlies
   21 november 2016 at 10:13

   Hahaha dankjewel! Eerlijk gezegd doe ik maar wat hoor, maar oefening baart kunst.

 • Reply
  Marielle | About That Blonde
  21 november 2016 at 20:12

  Oeh, top recept! Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt maar ga het met dit recept eens proberen.

 • Reply
  Anne-marie
  28 november 2016 at 20:58

  Ik ben dol op kaassoesjes! Moet ze snel weer eens maken. Mooie foto!

 • Reply
  Jessica
  24 april 2017 at 09:19

  Hmmm heerlijke soesjes! Ik ga binnenkort deze eens proberen te maken, wie weet kan ik ze dan presenteren bij onze kookclub

 • Reply
  Johanne
  24 april 2017 at 09:45

  Oeh, karamel-zeezout soesjes? Dat klinkt echt geweldig! Maar deze zien er ook heerlijk uit. Mijn probleem is altijd alleen dat ik na 2 alweer misselijk ben. Misschien maar voor een verjaardag, om uit te delen.

 • Reply
  Danella
  24 april 2017 at 10:17

  Oh heerlijk! Soesjes zijn veel werk om te maken vind ik altijd, maar zo lekker. Die karamel-zeezout soesjes lijken mij ook wel wat;).

 • Reply
  Ester
  24 april 2017 at 10:57

  Wat ben ik blij je blog ontdekt te hebben.
  Ik ga je gelijk volgen. Heerlijke recepten en fantastische foto’s!
  Keep up the good work, girl! x

 • Reply
  Sabine
  24 april 2017 at 11:44

  Klinkt als nog wel lastig om te maken, wie weet als ik ooit een keer een rustige zondag heb. Die karamel-zeezoutsoesjes klinken als muziek in de oren! Stiekem hoop ik dan wanneer ik de moed heb verzameld om dit recept te proberen dat je daar ook een receptje van hebt geschreven.

 • Reply
  Joandi Loes Tholen
  24 april 2017 at 13:21

  Hier krijg ik toch wel echt honger van! Wat heb je dit recept ook mooi geschreven zeg! Complimenten …

 • Reply
  Kim - Favourkids
  24 april 2017 at 16:13

  YUM!! En wat een mooie foto! Ga ze snel eens maken :)

 • Reply
  Martiena de Graaf
  24 april 2017 at 17:03

  Ik ga dit zeker een keer maken! Ik vind het alleen maar fijn dat je het in zoveel stappen hebt uitgelegd! Bedankt voor dit heerlijke recept!

 • Reply
  Miryam
  28 april 2017 at 05:35

  Klinkt heerlijk! Ik ben dol op soesjes en de kinderen ook. Lijkt me leuk om eens samen met de kids te maken.

 • Reply
  Marry
  11 september 2017 at 13:35

  Misschien een gekke vraag maar ik heb geleerd om banketbakkersroom in soezen te spuiten …..is dat heel gek??

  • Reply
   Marlies
   12 september 2017 at 10:44

   Hoi Marry! Dat is zeker geen gek iets, banketbakkersroom kan namelijk ook heel goed. Het is maar net wat je lekker vindt. Zelf houd ik erg van slagroom, dus daarom vul ik ze met dat. Als jij liever banketbakkersroom wilt, dan is dat ook geen probleem!

  Leave a Reply