Bakken/ Cake/ Recepten

Recept rabarber cake (upside down)

Recept rabarber cake

Zoals ik al aangaf in een eerdere post, is rabarber op dit moment volop in het seizoen. Vandaar dat je de komende tijd meerdere rabarber recepten zal zien verschijnen hier op The food voyage. Al eerder postte ik het recept voor een heerlijke rabarber crumble met nectarine. In deze post geef ik je het recept voor een rabarber cake. En niet zomaar een rabarber cake, maar eentje die upside down is!

Recepten met rabarber

Ik ga het even hebben over vroeger, ook al ben ik ‘pas’ 26. Vroeger at ik namelijk nooit rabarber. Ik ken deze groente alleen verwerkt tot rabarber compote. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik daar niet zo’n fan van ben. De afgelopen jaren heb ik de rabarber gelukkig leren kennen als een veelzijdige groente en kwam ik tot de ontdekking dat het op vele manieren te bereiden is. Zo kan je er tevens een lekkere rabarber aardbeien jam van maken of een rabarber siroop.

Recept rabarber cake – een upside down variant

Het recept van de rabarber cake bestaat uit de ‘big four’, waarbij er vier gelijke delen zijn van bloem, eieren, suiker en vet. De cake wordt gebakken in een ronde taartvorm. Op de bodem van taartvorm heb ik de rabarberstengels mooi neergelegd, zodat er een patroon van rabarberstengel ontstaat. Nadat de cake gebakken is, wordt de cake gestort. Hierdoor komen de rabarberstengels bovenop de cake, wat echt een wow-effect geeft. Uiteraard is het ook mogelijk om de cake te bakken in een normale cakeblik.

Foodblogswap

Het recept voor de upside down rabarber cake is afkomstig van de blog van Gerry. Ik kookte al eerder van haar blog, waarbij ik sinaasappel kokos koekjes maakte. Het recept dat ik nu maakte is gebaseerd op een upside down cake met ananas. Aangezien ik niet heel dol ben op ananas en ik nog rabarber in de koelkast had liggen, besloot ik de rabarber variant te maken. Ook erg lekker!

 

Recept rabarber cake (upside down)

Print Recipe

Ingredients

 • 500 gr rabarber
 • 225 gr bloem
 • 100 gr zonnebloemolie
 • 125 gr roomboter, op kamertemperatuur + 10 gr.
 • 225 gr witte kristalsuiker + 4 eetl.
 • 225 gr ei (+/- 4 stuks)
 • 1 tl vanille-extract
 • snufje zout

Instructions

1

Bekleed een ronde cakevorm van 26 cm met bakpapier. Vet het bakblik ik met 10 gr. gesmolten roomboter en bestrooi de bodem met 4 eetlepels suiker.

2

Snijd het kontje van de rabarber af. Bekleed de bodem met rabarberstengels.

3

Verwarm de oven voor op 180 graden.

4

Mix in een een beslagkom de bloem, zonnebloemolie, roomboter, witte kristalsuiker en ei tot een egale massa. Giet over de rabarberstengels.

5

Bak de rabarber cake af in 30-35 minuten. Laat de cake wat afkoelen voordat de cake gestort wordt.

6

Stort de cake door een groot eetbord op de taartvorm te doen en de taartvorm snel om te draaien waarbij je hand op het bord zit.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven? Dan ben ik ben te volgen op InstagramTwitter of Facebook. Heb je iets gemaakt van mijn blog? Dan vind ik dat super leuk om te zien! Je kan een reactie hieronder plaatsen of mij taggen op één van de social media’s waarop ik actief ben. Je kan ook de #thefoodvoyage gebruiken

Wil je meer lekkere gerechten zien? Bekijk dan een mijn andere recepten in de receptenindex.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Lianne
  28 juni 2018 at 21:29

  Wauw! Die heb je mooi gemaakt Marlies! :)

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.