Europa/ Haarlem/ Hotspot/ Nederland/ Restaurant

De eerste keer naar een sterrenrestaurant: mijn ervaring bij Ratatouille in Haarlem

De eerste keer naar een sterrenrestaurant: mijn ervaring bij Ratatouille in Haarlem

Vorige week was ik jarig en bereikte ik de leeftijd van 24. Oei, ik word nu toch echt wel volwassen! Als verjaardagscadeau kreeg ik een avondje eten in een sterrenrestaurant van mijn vriend J. Ook al zo’n volwassen ding ;-) Uiteten gaan in een restaurant met een Michelin ster was iets wat hoog op mijn verlanglijst stond om te doen dit jaar. Het jaar is nog maar net begonnen en ik kan dit nu al van het to-do lijstje afstrepen. Check! Ik vertel je graag waar ik heb gegeten en hoe ik dit heb ervaren.

Samen met J. werden we rond 19.00 uur ontvangen in restaurant Ratatouille in Haarlem. De reden dat er voor dit restaurant was gekozen, is omdat het bij ons in de straat ligt. Daarnaast zijn de prijzen bij dit sterrenrestaurant zeer betaalbaar. Bij Ratatouille kan men kiezen uit drie type menu’s, namelijk het chef experience menu, chef exceptional menu en het vega menu. Hierbij is het mogelijk om eventuele dieetwensen door te geven. Het goedkoopste menu is een 2-gangen chef experience menu voor €28,95. Dit menu kan je uitbreiden tot maar liefst 8 gangen. Het chef exceptional menu staat (op dit moment) volledig in het teken van truffel en kost dan ook €95,- voor 5-gangen. Alle menu’s zijn te upgraden met een bijpassend wijnarrangement. J. en ik kozen voor een 4-gangen menu voor €41.95 (zonder bijpassende wijnen, de drankjes bestelden we apart).

Tweede amuses als verrassing

Na het doorgeven van de keuze van het menu en de dieetwensen (ik eet geen orgaanvlees, schaal- en schelpdieren en ananas) werden we verrast met een amuse. De eerste indruk was direct goed, alleen vragen die bij me opkwamen waren dan ook: hoe eet ik dit? Mag ik mijn handen gebruiken, of is dat not done in een sterrenrestaurant? Kan ik wel vragen hoe ik dit dien te eten, of kom ik dan over als een echte sukkel? De eerste amuse bestond, zo ver ik me het kan herinneren, uit tonijn met daarbij sorbetijs, watermeloen en avocadocrème. Een erg lekkere combinatie, waarbij de verschillende structuren in je mond erg goed te voelen waren. Het tweede deel van de amuse bestond onder andere uit een macaron van rode biet. Daarnaast bestond het uit nog een amuse, maar helaas ben ik wat daar de ingrediënten van waren. Het enige wat ik nog weet wat dat het erg smakelijk was. Op zich ook een goede herinnering toch? ;-)

Voor Ratatouille

De eerste en tweede gang

De eerste gang bestond voor mij uit steak tartaar. Mijn vriend kreeg daarbij een langoustine (Noorse kreeft). Aangezien ik door had gegeven liever geen schaal- en schelpdieren te eten, kreeg ik een grotere portie steak tartaar. De steak tartaar smaakte erg goed en mijn vriend vond zijn gerecht ook erg lekker. Echter vind ik tartaar minder bijzonder en ik zou het dan ook minder snel in een sterrenrestaurant verwachten. Ik moet natuurlijk wel onthouden dat ik niet het originele gerecht had met langoustine. De combinatie vis en vlees op één bord is natuurlijk wel bijzonder.

Goed, verder naar het tweede gerecht: langzaam gegaarde snoekbaars met een salsa van venkel met daarbij een dropsaus (zie links op foto hieronder). Ja, je leeft het goed: drop als in snoepgoed. Ik had totaal geen idee hoe dit gerecht zou smaken, en over het algemeen ben ik niet zo’n fan van drop, maar dit was heer-lijk. Dit gerecht was precies wat ik verwachtte bij een sterrenrestaurant: een apart combinatie van smaken die uiteindelijk een perfecte combinatie blijken te zijn.

Ratatouille in Haarlem

V.l.n.r.: snoekbaars, duif en profiteroles

De beste gang van de avond

Het ‘hoofdgerecht’ was duif met daarbij een gefrituurd pootje, crème van onder andere aardpeer, gepofte quinoa met geitenkaas en een jus. Ik heb express hoofdgerecht tussen haakjes gezet, want eigenlijk moet ik niet in voor- hoofd- en nagerecht denken, maar meer in gang 1, 2, 3 en 4. Ik had nog nooit duif gegeten en had er dan ook niet echt verwachtingen bij. Het vlees was erg mooi gegaard, haast nog rood van kleur. Dit betekende niet dat het vlees rauw was. Het vlees smolt haast in je mond. De gepofte quinoa zorgde voor een goede afwisseling van de structuren in de mond. Dit gerecht was wederom erg lekker en zou ik elke dag wel kunnen eten.

Profiterole als nagerecht

Het nagerecht is echt mijn ding en ik kan teleurgesteld raken als er in een restaurant cheesecake op de dessertkaart staat. Gelukkig was dit niet het geval bij Ratatouille. Het dessert bestond uit een profiterole van onder andere zoete aardappel, tonkabonen en (als ik het goed herinner) kardemom. Daarbij zat kersen sorbetijs en ananas. Ik had vooraf aangegeven geen ananas te eten, maar dit zat wel bij het nagerecht geserveerd. Gelukkig werd dit snel opgelost toen ik dit nogmaals doorgaf aan de bediening. Ik kreeg hetzelfde dessert opnieuw, maar deze keer zonder ananas. Goed opgelost dus!

De smaak van het nagerecht was goed, ik vond het alleen jammer dat het niet echt een zoete smaak had. Ik vond het meer tussen zoet en hartig in liggen. Ik denk dat dit komt door het gebruik van kardemom en zoete aardappel. Als ik een meer hartig dessert wou, had ik wel kaas gekozen was mijn gedachte. Daarnaast was het toetje niet heel gemakkelijk om te eten. Tijdens het eten werd het toetje nogal samengedrukt door m’n mes en vork waardoor de creme en het ijs buiten de soes kwam. Opzich niet erg, maar m’n bord werd wel een beetje een rotzooi. Is dat iets wat kan in een sterrenrestaurant? Ik weet het niet.

Conclusie

Over het algemeen ben ik zeer tevreden over Ratatouille. De bediening was erg vriendelijk en beantwoordden onze vragen goed. We werden niet raar aangekeken als jonge gasten in het restaurant en dat vond ik erg fijn. Met mijn dieetwensen werd nauwlettend omgegaan en het ene foutje werd netjes hersteld. Ik ben een fan van Ratatouille en ga zeker nog eens heen. Uiteindelijk waren wij rond de 120 euro kwijt en dat vind ik een acceptabel bedrag voor alles wat wij kregen.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Janny
  21 februari 2016 at 13:57

  Leuk om te lezen, als het dichterbij was, zou ik er graag eens een vorkje gaan prikken. Tip voor het stukje: in eerste instantie ben ik zeer benieuwd naar de kwaliteit van het eten, dus het gedoe over geld mag onderaan, dan sluit jouw opmerking over de verhouding prijs-kwaliteit daar weer mooi bij aan. Deze tip is overigens gratis ;).

 • Reply
  Mariska
  21 februari 2016 at 18:37

  Als inwoonster van Haarlem vind ik dit interessant. Ik twijfel, want ik kan erg lastig zijn met eten , en sommige combinaties klinken … nieuw :P maar het ziet er dan ook wel weer heel erg lekker uit!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.